E-mail: info@os-hrpelje.si ......Tel.:05 689 20 60
 

Teden otroka

IMG 2510KAKO JE BITI OTROK V DANAŠNJI DRUŽBI?

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. (vir:Glasilo ZPMS 1967, 1969, 1973)

Mednarodni dan otroka praznujemo vsak prvi torek v oktobru. Letos teden otroka poteka od 7. do 13. oktobra in ima naslov »Kako je biti otrok v današnji družbi?«.

Kot vsako leto, smo tudi letos obeleževali ta teden na naši šoli – Osnovni šoli Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje, z mnogimi dejavnostmi.

Že teden prej so učenci sodelovali na delavnicah in spoznavali pasti interneta, Facebooka ter govorili o njihovi varni rabi. Te delavnice je izvajala izvajalka organizacije Safe.si, ki se ukvarja z varno rabo interneta. Vsi se zavedamo, da je uporaba novodobnih tehnologij neizbežna, hkrati pa se moramo zavedati, da so otroci naša najranljivejša skupina, ki potrebuje znanje, ne samo o uporabi interneta, temveč tudi, kaj uporaba interneta prinaša.

V torek, 8. 10. 2013 so se sestali predstavniki oddelčnih skupnosti od 5. do 9. razreda. Najprej smo izbrali predsedstvo. Letošnja predsednica je Ela Bolčič, podpredsednica Maja Godina, tajnik pa Kevin Lazar, vsi učenci 9. razreda. Predstavili smo jim potek dela v letošnjem šolskem letu ter temo Šolskega parlamenta – Razmere v družbi, s katero se bomo ukvarjali celo šolsko leto.

Ta dan je potekal tudi tematski roditeljski sestanek za starše z naslovom »Internet – ulica v otroški sobi«, ki ga je izvajala ga. Tjaša Jerman Kuželički iz organizacije Safe.si. Tako smo tudi staršem omogočili predavanje iz varne rabe interneta, kjer so dobili mnogo koristnih informacij, kako sodelovati in pomagati svojim otrokom pri delu z internetom ter jih opozorili na vse pasti rabe novodobnih tehnologij.

V sredo, 9. 10. 2103 je bil najbolj pester in z dogajanji bogat šolski dan v tem tednu. Že zjutraj je učence od 1. do 4. razreda ter 6. razredov zabaval, učil in bogatil g. Andrej Stermetski, popotnik in geograf, ki je prepotoval ogromen del sveta ter na ta dan potoval skupaj z našimi učenci. Otroci so spoznali skozi pesmi, oblačila in ples doberšen del sveta, ogromno izvedeli in se resnično zabavali.

Ob 10h so nam učenci iz OŠ Dutovlje, v sklopu projekta Šola šoli, zaigrali igrico »Netopir Kazimir« avtorice Svetlane Makarovič. Igrico so si ogledali učenci od 1. do 5. razreda ter skupina Miške iz vrtca Hrpelje.

Za učence tretje triade smo pripravili predavanja Učenci proti senci – ustavimotrgovino z ljudmi, ki jo je pripravila ga. Martina Boben iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic. Prav je, da se učence obvešča tudi o takšni tematiki, ki se mogoče zdi na prvi pogled njim zelo tuja, v resnici pa se takšne stvari dogajajo tudi nam vsem zelo blizu.

V petek,11. 10.2013 so naši učenci »vrnili« igrico OŠ Dutovlje in v Dutovljah ter podružnični šoli Tomaj zaigrali sklop treh igric: Grozna knjižničarka Gertruda, avtorica je naša učenka Nika Ivanovič ter Petelinček in Zlatnik, avtorice Anje Štefan. Igrico so pripravili učenci od 4. do 7. razreda pod vodstvom mentoric Ivjane Rožac, Tjaše Race in Anite Penko Maslo.

Za konec in piko na i smo z učenci odšli še na Ustvarjalni tabor oz. Gorske delavnice v Kranjsko Goro. Ti tabori potekajo letos že deveto leto, namenjeni so prvotno učencem, ki so identificirani kot nadarjeni učenci, omogočamo pa jih še vsem tistim, ki si jih resnično želijo doživeti. V celem vikendu se učenci skozi igriv način naučijo mnogo stvari za katere v šoli ponavadi ni možnosti oz. časa za izvedbo. Vsi se zagotovo zabavajo in po pripovedovanjih učencev samih, nikoli ne pozabijo. Opažamo, da si učenci želijo druženja in takih oblik dela, kjer lahko nadgrajujejo svoje talente in sposobnosti.

Zapisali:

Maja Sulčič in Danijela Želko

Slike:

{AG}slike_novice/2013_teden_otroka{/AG}