E-mail: info@os-hrpelje.si ......Tel.:05 689 20 60
 

Bistra – dnevi fizike

DSC 0232V torek, 15. 10. 2013, smo se  osmi in deveti razredi odpravili v Tehniški muzej Slovenije v Bistro, kjer so potekli dnevi fizike.

Vodič nam je najprej pokazal sončni uri, nato pa smo odšli v notranjost. Razdelili smo se v skupine in si ogledovali del zbirke vodnega pogona.  Predstavili so nam tudi zgodovino ter nastanek žage. Malo več smo spoznali o žagi Venecijanki, ki je svoje ime dobila po Veneciji. Videli smo parni stroj in slišali nekaj o njegovi preteklosti. Sprehajali smo se sem in tja in poslušali  vodiča. Nato smo prispeli pred zbirko avtomobilov, katerih lastnik je bil jugosovanski predsednik Tito. Marsikomu je bila to najboljša točka v muzeju, saj so bili avtomobili zelo zanimivi in starinski. Celo punce smo bile navdušene nad nekaterimi. Zatem smo se zahvalili in poslovili od vodiča ter se odpravili proti drugi točki dneva – eksperimenti. Študentje iz Maribora in Ljubljane so nam predstavili  poskuse na temo svetlobe, magnetizma, sevanja, merili so moč mišic, preiskovali tla z georadarjem …

Eden izmed bolj zanimivih poskusov je bil zagotovo verižni eksperiment, ker je bil zelo dolg in zapleten. Pri nekaterih poskusih smo  lahko tudi pomagali ali se preiskušali. In tako je kmalu prišel čas, da zapustimo Bistro. Mislim da smo skupaj preživeli še en  lep, zabaven in poučen dan.

Besedilo: Ana Godina, 9. razred

Slike:

{AG}slike_novice/2013_bistra{/AG}