E-mail: info@os-hrpelje.si ......Tel.:05 689 20 60
 

Osmošolci na Srednji tehniški šoli Koper

V petek, 8. novembra 2013 smo se s pričakovanji odpeljali v Koper. Tam smo si ogledali Srednjo tehniško šolo.

Zbrali smo se v eni od učilnic šole. Tam so nam podelili knjižice, v katerih je predstavljena organiziranost šole. Šola ponuja izobraževanja za različne poklice, kot so frizer, računalničar in strojni tehnik.

Najprej smo si ogledali delo strojnega tehnika. Učitelj nam je pokazal, kako se reže kovina. Zaradi posebnega laserja, ki nam lahko poškoduje oči, smo si morali nadeti čelade. Te imajo posebno steklo, ki nas ščiti pred to svetlobo. Vsakemu so podelili sestavljenko iz kovine, ki so jo predhodno izrezali s pomočjo plazme. Predstavili so nam tudi robotsko varjenje, ki omogoča natančno varjenje različnih oblik. vsak je moral iz koščkov sestavljanke sestaviti križ in kvadrat. Po kratkem odmoru so nam predstavili še avtomobile.

Iz predstavitve se mi je v spomin najbolj vtisnil izum motorja z notranjem izgorevanjem. Izumil ga je Nicolaus Otto leta 1876. Motor je omogočil pogon avtomobilom, ladjam, letalom itd. To je močno olajšalo transport. Žal se je s tem začelo onesnaževanje zraka. Na zadnje so nam predstavili še računalništvo. Najbolj zanimivo mi je bilo, ko smo si ogledali notranjost računalnika. Učitelj nas je opozoril na uporabo spleta in nam dal še nekaj nasvetov. Pogovarjali smo se o različnih vrstah računalnikov. Zanimanja za poklic računalničarja v našem razredu ni pretirano velik, saj je ob vprašanju, kdo se želi vpisati v računalniško smer, samo en učenec dvignil roko.

Šola je lepo opremljena in marsikomu so dali misliti o izbiri pravega poklica.

 

Besedilo: Anja Kovačević, 8. a