E-mail: info@os-hrpelje.si ......Tel.:05 689 20 60
 

UPORABA PETARD V ČASU PRAZNIKOV

petarde-2Iz Ministrstva za notranje zadeve – policijske uprave Koper so nas opozorili na nevarnost uporabe petard.

Zakorakali smo v tako imenovani »Veseli december«, mesec praznovanja, zabav, obdarovanja in tudi čas več prostih dni. Skratka prihaja čas veselja in lepih trenutkov, kljub temu pa smo nekateri, ki si bomo oddahnili šele, ko bodo prazniki mimo in bo življenje steklo naprej v običajnih tirnicah.

V zadnjih letih se je na črnem trgu razširila prodaja raznih petard, katerih pok že presega vse meje dobrega okusa in vzdržnosti. Pok oziroma detonacije so tako močne, da se slišijo tudi po nekaj kilometrov daleč. To nekontrolirano pokanje, v katerem vidi užitek le peščica posameznikov, je lahko za druge prava nočna mora. Prav tako so na pokanje občutljive tudi domače živali, katere dobesedno trpijo zaradi omenjenih detonacij.

Policisti bomo storili vse, kar je v naši moči, da omejimo nezakonito uporabo in zmanjšamo možnosti poškodb. Dosledno bomo ukrepali zoper vse, ki bodo metali petarde, oziroma uporabljali druge pirotehnične izdelke kjer to ni dovoljeno: v šolah in njihovi okolici, v bližini zdravstvenega doma, vrtcev, cerkvenih objektov, strnjenih naseljih, na hodnikih stanovanjskih blokov, športnih objektih in na drugih krajih, kjer se zbira večje število ljudi.

Pogoji nabave in uporabe pirotehničnih izdelkov v Republiki Sloveniji so določeni v Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih iz leta 2008. Za fizične osebe za lastno uporabo ni potrebno dovoljenje in se lahko nabavlja prosto. Edina omejitev je ta, da se lahko prodaja pirotehnične izdelke, katerih glavni namen je pok, le v času od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem.

Mladoletnikom, mlajšim od 14 oziroma 16 let, je dovoljena prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Prepovedana pa je predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka (sestavljanje več izdelkov v eno ipd.), uporaba v drugih predmetih (steklenice, kovinske cevi ipd.) ter lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi.

Omenimo naj, da je za kršitve, naštete v prejšnjih odstavkih, predvidena globa v višini od 400 do 1200 €, odgovornost pa nosijo tudi starši mladoletnikov, če dovolijo ali dopustijo, da uporabljajo pirotehnične izdelke brez njihovega nadzorstva.

Glede na vsesplošno krizo vam zaradi zgoraj omenjenega predlagamo, da denar, katerega ponavadi namenite za pirotehnična sredstva, porabite za bolj koristne in varne namene.

Če se že odločite za nabavo in uporabo petard oziroma pirotehničnih sredstev, saj v to skupino spadajo tudi raznorazne rakete, vam svetujemo, da jih ne kupujete od uličnih preprodajalcev »na črno«, temveč jih nabavljajte preko uradnih prodajalcev. Ravno zaradi uporabe pirotehničnih sredstev sumljivega izvora, je v Republiki Sloveniji že prišlo do hudih poškodb rok, oči, sluha…

»Bodi zvezda, ne meči petard«,je dobronamerno sporočilo, ki ga lahko zasledimo v časopisih in drugih medijih v mesecu decembru. Kljub opozorilom pa v slovenskih bolnišnicah vsako leto oskrbijo poškodovane največkrat prav zaradi petard. Med njimi je največ otrok in mladostnikov.

Vsem skupaj želimo prijetne in varne praznike ter Srečno Novo leto 2014!

Pripravil:

David Fabjančič                                                              Marjan Pelko

vodja policijskega okoliša                                                komandir policijske postaje

policist I                                                                         policijski inšpektor I