E-mail: info@os-hrpelje.si ......Tel.:05 689 20 60
 

Aljino pismo poslancem izbrano med najboljših 12

DSC 0171-aSeptembra je na šolo prispelo vabilo k sodelovanju na natečaj »Pismo poslancem«, ki ga organizira Komisija za preprečevanje korupcije. Namenjeno je bilo učencem 7., 8. in 9. razredov.

Cilj ustvarjalnega natečaja za osnovne šole »Pismo poslancem« je bil spodbuditi učence, da razmišljajo o družbi in o dogajanju okoli njih, o vrednotah kot so poštenost, pravičnost, enakopravnost, o posledicah, do katerih lahko pride, kadar posameznik ter družba teh vrednot ne gojita in razvijata, kako je mogoče z demokracijo in aktivno participacijo vplivati na družbo in posamezne nosilce oblasti, ter ključno – svoja opažanja in občutke posredovati članom zakonodajnega telesa, ki lahko s svojimi pristojnostmi pa tudi osebno držo in torej lastnim zgledom sooblikujejo omenjene vrednote ter odnos družbe do njih. Učenci so v okviru ustvarjalnega natečaja tudi razvijali sposobnost razumevanja in reševanja etičnih vprašanj, s katerimi se mladostniki vsakodnevno soočajo.

Med uro Domovinske in državljanske kulture ter etike v osmem razredu sem učencem ponudila možnost sodelovanja, hkrati pa izpostavila Aljo Grželj, ki je zelo ustvarjalna, kritična in odprtega duha. Alja je bila edina, ki se je odločila, da bo napisala prispevek.

Oktobra smo dobili podrobnejša navodila, ki sva jih z Aljo pregledali, novembra pa mi je osmošolka predala odličen prispevek, ki ga je sama napisala. Prispevek smo 11. 11. 2013 poslali na naslov Komisije za preprečevanje korupcije.

5. decembra nas je razveselila pošta, da je bil prispevek naše učenke izbran med 12 najboljših prispevkov. Sodelovalo je 61 slovenskih osnovnih šol in 433 učencev. Hkrati so nas povabili na zaključni dogodek ustvarjalnega natečaja in podelitev priznanj najboljšim, ki je potekalo 11. 12. 2013 v preddverju Velike dvorane Državnega zbora.

Podelitve sva se udeležili z Aljo skupaj. Nagovorila sta nas g. Rok Praprotnik iz Komisije za preprečevanje korupcije in g. Janko Veber, predsednik Državnega zbora. Najboljših 12 učencev je prejelo priznanja, mentorji pa Zbornik, kjer je izbranih 100 najboljših »Pisem poslancem«. Dvanajst najboljših pisem je razstavljenih v preddverju Velike dvorane Državnega zbora, kjer si jih lahko predvsem poslanci preberejo in premislijo, kaj jim mladi sporočajo.

Zelo smo ponosni na Aljin dosežek in še enkrat ji iskreno čestitamo.

Pismo si lahko prebereš TUKAJ.

Zapisala: Maja Sulčič

Slike:

{AG}slike_novice/2013_pismo_poslancem{/AG}